Mikä elämä!

Kassandrateatterin tuottama, somalinaisten ja suomalaisrouvan kohtaamisesta helsinkiläisessä kerrostalossa kertova Mikä elämä!-esitys käsitteli napakoin,  humoristisinkin painotuksin somalinaisten ongelmia sekä eri sukupolvien suhtautumisesta avioliittoon ja työntekoon. Kävi ilmi, että vanhempi sukupolvi pitää naisen ensisijaisena velvollisuutena avioliittoa ja lastentekoa ja miestä perheen ensisjaisena elättäjänä, jolloin naisen kouluttautumista ja työntekoa ei pidetä yhtä tärkeänä.

Tunnin pituinen, Pinja Hahtolan käsikirjoittama ja ohjaama esitys oli mainio tietoisku ja sopi intiimin (tila hämmästyttää yhä: toistakymmentä vuotta sitten entisessä Kansallisoopperassa esitettiin Joutsenlampea ja oopperaspektaakkeleita!) Aleksanterinteatterin näyttämölle erittäin hyvin, sillä tilassa puhe kantaa ja ilmeet näkyvät.

Mukana olivat somalinäyttelijät Ujuni Ahmed ja Fay Eskin sekä kaikissa tehtävissään erinomainen Eija Ahvo, joka sai edustaa suomalaisten väitettyä  ennakkoluulottomuutta. Riemuhan siitä repeää, kun Ahvon esittämä rouva osoittautuu taloyhtiön pykälänvartijaksi ja yllättävän ennakkoluuloiseksikin tädiksi.

Somalinaisten maanläheisempi ja lämpimämpi suhtautuminen joihinkin arjen kysymyksiin tulee myös hyvin esiin; se poikkeaa suomalaisten kireämmistä vaatimuksista. Näytelmän nuori tyttö kokee omassa kulttuurissaan ahdistavaksi, että tyttöjen jokaista askelta vahditaan ja ystävienkin tapaamisesta on aina raportoitava vanhemmille. Sopimattomia tuntuvat olevan ennen muuta samanikäisten miesten tapaaminen ennen avioliittoa

Kassandra on tehnyt tärkeää työtä Suomessa monikulttuurisuuden hyväksi, edistänyt eri kulttuureista tulevien ihmisten ymmärtämistä ja hyväksymistä. Mikä elämä!-tuotannossa se tapahtuu osapuolten  itseymmärräyksen ja huumorin myötävaikutuksella. Opettavaisuus on onneksi kaukana tämänkaltaisista tuotannoista, kukapa enää jaksaisi kuunnella ohjeita ”oikeaoppisesta” ajattelutavasta!

Auli Räsänen

Kassandrateatteri: Mikä elämä! Käsikirjoitus ja ohjaus Pinja Haahtela. Esiintyjät Ujuni Ahmed, Eija Ahvo, Fay Eskin. Lavastus ja valosuunnittelu Ina Niemelä. Videot Naima Mahmud. Esitys Aleksanterinteatterissa  18.4.1013.