Seitsemän vuotta taikurina riitti Janne Raudaskoskelle. Uusia esityksiään hän kutsuu elämysteatteriksi, johon kuuluu taian tuntu.

Kuva Heikki Toivanen.

Nykyisin elämystaiteilijaksi itseään nimittävän Janne Raudaskosken pitkää hiomista ja monimuotoista esitystekniikkaa vaativat esitykset ovat monessa mielessä teatteria, eikä niitä voi esittää kuin teatterinäyttämöllä. Teoksia valmistuu harvakseltaan: sooloteos Watti Walopää ja kadonnut hehku sai ensi-iltansa vuonna 2008 ja seuraava teos, The Outsider valmistui 2011. Outsider kiertää ahkerasti Suomea tämän kevään aikana, ja se nähdään myös Tukholmassa Riksteaternin Teaterdagarna-festivaalin ohjelmistossa.

Haluan välittää WAU-elämyksiä”, kertoo Raudaskoski .

Elämykset on suunniteltu kaikenikäisille katsojille, ja ne syntyvät hahmovetoisesti. Esimerkiksi Watti Walopään suunnittelu alkoi siitä, että Raudaskoski teetti pään, johon syttyy valo. Raudaskoski myös käsikirjoittaa teoksensa itse.

Raudaskoski itse kutsuu esityksiään elämysteatteriksi. Sirkus-nimitys alkoi tuntua liian ahtaalta.

Elämysteatterissa yhdistyvät elokuvan ja teatterin parhaat puolet: nopeat leikkaukset ja esiintyjän läsnäolon tuoman ennakoimattomuuden ja vaaran tunteet. ”

Lue Jonna Leppäsen haastattelu kokonaisuudessaan Teatteri&Tanssista 3/2013.

Etusivun kuva Heikki Toivanen.