Kuopion kaupunginteatteria viimeiset kahdeksan vuotta johtanut Lasse Lindeman on samassa tilanteessa kuin Tampereen Työväen Teatterista lähtevä Riku Suokas. Lindemanin työtä jatkaa ensi elokuussa Pekka Laasonen.

Savon taidelaitosten lippulaiva tekee työtä nyt evakossa. Lindemanin ansiota on se, että Kuopion teatteri saa uudet tilat 27 miljoonalla eurolla vanhan teatteritalon runkoon ja oheen, käytännössä uuden teatterin vuonna 2014.

Teatteria ei tehdä kilpailutilanteessa kuten etelässä.

Varsinaiseen toimintaan kohdennetut määrärahat ovat kuitenkin tasaisesti vähentyneet Kuopiossakin.

Lindemanin kaudella käynnistetty kotikirjailijaprojekti, jossa viideltä suomalaiselta kirjailijalta tilattiin näytelmä, nostatti teatterin itsetuntoa ja herätti katsojat. Toinen avaus oli ministeriön tukema kolmivuotinen Itä-Suomen teattereiden yhteistyöprojekti, Teatteriseitsikko. Teatteri on kurottanut rohkeasti myös Eurooppaan tuottaessaan teokset tsekkiläisten ja virolaisten taiteilijoiden kanssa.

Teatterin evakkoajan alkaessa 2012 Lindeman perusti Kommandoryhmän etsimään uusia toimintatapoja laitoksen sisällä. Lindeman uskoo että evakosta on hyötyä juuri tulevaisuuden strategioiden avaamisessa.

Lindemanin mielestä vierailuteatteriajatus ei toimi pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Tietyt keskusteatterit säilyvät ja arvioivat uudelleen toimintansa. Tulevaisuudessa puhutaan teatterialueista. Teatterit löytävät uusia toimintatapoja ja yhteistyötä sekä oman alueen että valtakunnallisten muiden toimijoiden kanssa lisätään. Kiinteät ammattiteatterit löytänevät yhteistyön teatteri- tanssi- ja sirkusryhmien kanssa

Hyviä yhteistyökumppaneita kannattaa etsiä omasta kaupungista, omalta alueelta, valtakunnallisesti, mutta myös kansainvälisesti, sanoo Lindeman ja jatkaa:

Paavo Haavikon Ratsumiehen metsärosvon, Matti Puikkasen, sanoin: Hullun on ikävä yksin, pitää olla monta.”

Anne Välinoro