Esittävän taiteen vahvuudet Pohjanmaalla löytyvät taiteenlajien rajojen ylittämisestä ja yhteistyöstä. Tulevaisuudessa Seinäjoen, Vaasan ja Kokkolan tekijöiden yhteispeli korostuu, kun kunnat säästävät ja rahaa on jaossa yhä niukemmin. Teatterin&Tanssin maakuntakierroksella tavataan tekijöitä läntiseltä laukeudelta.

Pohjanmaalla elää vahva esittävän taiteen maailma. Neljä laitosteatteria, Pohjanmaan tanssin aluekeskus ja lukuisat vapaat toimijat tuovat seutukunnan lähes 450 000 asukkaalle esityksiä, joiden taso kelpaa usein myös valtakunnallisiin katselmuksiin ja festivaaleille.

Kaikki kaupungit väittävät strategioissaan panostavansa kulttuuriin. Pienet tekijät murisevat vaimeasti, että julkinen raha menee laitoksille. Yleisesti henki Pohjanmaalla on silti myönteinen. Moni tekijä kiittää yhteistyötä kaupunkien suuntaan.

Osa myönteisyydestä on pohjalaisessa tavassa käsitellä asioita. Jos pohjalainen valittaa, hän ei tee sitä vain valittamisen vuoksi. Hän valittaa vain muuttaakseen asioita, tekee itse muutoksen tai laittaa muut tekemään sen. Keskinäinen kilpaileminenkaan ei maakunnassa ole sitä, että huudetaan ääneen omaa paremmuutta. Sekin kanavoituu toimintaan. Jonain aamuna naapuri saattaa huomata, että viereiselle tontille on noussut isompi talo kuin oma on.

Silti maakunnassa osataan myös iloita naapurin menestyksestä. Pohjanmaa on perinteisesti teatterimaakunta.

Ihmiset eivät hätkähdä, jos jokin juttu ei toimi. He tulevat uudestaan. Tätä voisi sanoa teatteriuskollisuudeksi”, sanoo Seinäjoen kaupunginteatterin johtaja Vesa Tapio Valo.

Rakkaus teatteriin kumpuaa osin alueen vahvoilta harrastajanäyttämöiltä. Jokaisessa pohjalaissuvussa joku on kiivennyt näyttämölle, loput ovat istuneet katsomoon nuorisoseurantalon puupenkeille. Nykyisin harrastajat ovat vähentyneet, mutta yhä toimivat ryhmät käyttävät nykyisin ammattilaisia ohjaajina.

Teatteriuskollisuuden siemen on syvällä. Moni katsoo jokaisen esityksen kotikaupungin teatterissa.

toimiva jako. Historiallisen Pohjanmaan eteläosa on pilkottu maakuntajaossa kolmeen. Pohjanmaa, Österbotten, on Kristiinankaupungista Pietarsaareen ulottuva kapea rannikkokaistale, jossa sijaitsevat ruotsinkieliset kunnat. Keski-Pohjanmaa on Kokkolan seutu. Etelä-Pohjanmaahan kuuluvat kunnat Seinäjoelta etelään Isojoelle sekä pohjoiseen Evijärvelle saakka.

Teatterin osalta jako on toimiva, sillä jokaisen maakunnan kaupunkikeskuksella on oma laitosteatterinsa, kaksikielisellä Vaasalla molemmille kieliryhmille. Tanssia yhdistää Pohjanmaan tanssin aluekeskus.

Kunnat kamppailevat tiukkenevan talouden ja kuntaliitoskaavailujen keskellä, mutta toistaiseksi teatteri ei ole maakunnassa suoraan uhattuna. Kaupunginteatterit ovat viime vuosina saaneet uudet johtajat. Kaikki tietävät, että tulevaisuus tuo muutoksia.

Johtajilla on hyvä tuntuma laajaan alueeseen. Vaasan kaupunginteatteria luotsaa Erik Kiviniemi, joka johti ruotsinkielistä teatteria vuosina 1989–1992 ja 1999–2004.

Taloutta on käyty läpi, ja hallintoa kevennetään niin paljon kuin voidaan. Jos kunnat alkavat säästää vielä enemmän, seuraava askel on yhtiöittäminen. Silloin voidaan tehdä sopimukset pitkäksi ajaksi”, Kiviniemi pohtii. Kaupunginteatteri tekee yhteistyötä Wasa Teaterin kanssa, muun muassa Kauppamatkustajan kuolemasta nähtiin versiot molemmilla kielillä. Äänessä on myös koreografi Mia Malviniemi, joka perusti Vaasaan oman tanssiryhmänsä.

Mia Malviniemen Moreeni-teos esitettiin Unescon maailmanperintöalueella Mereknurkun saaristossa. Kuva Ville Lindberg.

Seinäjoella eletään taiteellisesti voimallista kautta. Vesa Tapio Valo on onnistunut kokoamaan talon ja kehittämään henkilöstön kanssa uusia toimintatapoja. Petri Lairikon vuosina 2004–2007 luotsaaman viihteellisen kauden ja sitä seuranneen parivuotisen johtajattomuuden ajan jälkeen saavutus on merkittävä.

Kokkolassa ruoriin on tarttunut uusi johtaja Sini Pesonen, jonka alkukausi on tuonut nuorta voimaa ja vimmaista vauhtia keskipohjalaiseen teatteriin.

Kokkolan kaupunginteatteri: Suomi – uuteen nousuun. Kuva Ilkka Saastamoinen.

Mitä nyt Pohjanmaa, mitä jatkossa? Lue Teatteri&Tanssista 8/12 Aune Warosen laaja artikkelikokonaisuus.