Alpo Aaltokosken kolmen teoksen sarjaa yhdistää sama säveltäjä, georgialaissyntyinen Giya Kancheli. Suomessa vähän tunnettu Kancheli kuuluu niihin säveltäjiin, jotka suuren ja mahtavan Neuvostoliiton aikana jäivät venäläisen musiikin valtapolitiikan vuoksi syrjään.

Alpo Aaltokoski on kuullut Kanchelin musiikin voimakkaan visuaalisen viestin ja luonut koreografiset kuvansa säveltäjän tunnemaisemaan. Säveltäjä rakastaa voimakkaita kontrasteja: musiikki nousee sakraalisävyisestä lyyrisyydestä äkisti vahvoihin, jopa räikeisiin huipennuksiin. Hurjin on osa Rukoilijat, jossa romanttisesta orkesterista nousee saksofonin hiuksia nostattava aihe, jota valosuunnittelija Kalle Paasonen oivaltavasti korostaa räikeällä keltaisella valolla. Osio on kaikkinensa täynnä ristiriitoja ja neljän henkilön vaeltelua, toivottoman tuntuista harmonian etsimistä. Rukoilijoissa loistaa tanssija Esete Sutinen, joka on eräs nuoren polven kiistattomia lahjakkuuksia.

Muissa teoksissa esiintyy kaksi omavaloista tanssijaa: modernin tanssin suomalaisiin pioneereihin kuuluva Sinikka Gripenberg, jonka omaperäinen tragediennen laatu soveltuu erinomaisesti Aaltokosken ja Kanchelin ajatuksiin sooloteoksessa Huominen, ja flamencon suomalaisiin pioneereihin kuuluva Anna Palmio, joka esittää nykyisin flamencon ja nykytanssin kiinnostavaa fuusiota.

Gripenbergin soolossa on poikkeuksellista ”kohtalontäyteyttä”, jota taiteilijan voimakas läsnäolo ja asenne korostavat. Intensiivinen Palmio kylpee Eilisen jälkeen –soolossaan kultaisessa valossa kuin espanjalaisen klassisen taiteen tunnetuin hahmo maja (tyttö) ja suorittaa komean poistumisen viuhka ojennettuna. Musiikki on edellisiin osiin verrattuna pehmeämmin lyyristä ja romanttista, ja se ilmenee myös Palmion aistillisena lepäävässä hahmossa.

Auli Räsänen

Kancheli-trilogia. Koreografia Alpo Aaltokoski. Musiikki Giya Kancheli. Valosuunnittelu Kalle Paasonen. Puvut Anna Perez (Huominen ja Eilisen jälkeen), Marja Uusitalo (Rukoilijat). Tanssijat Sinikka Gripenberg, Leo Kirjonen, Kaisa Launis, Esete Sutinen, Jukka Tarvainen, Anna Palmio. Esityssarja Stoassa 16.-18.11.2012.

Etusivun kuva Marko Mäkinen.