Poikkitaiteellisen Vitus-festivaalin koordinaattori Joonas Martikainen puhui tapahtuman päätösklubilla eri taiteenalojen törmäyttämisen tärkeydestä. Sirkustaiteilija Marjo Ylikorvan ja harmonikkataiteilija Tatu Kantomaan teoksessa Tick näkyvätkin tekijälähtöisen työstämisprosessin enimmäkseen antoisat puolet.

Tick-nimi vihjaa kellon käyntiin. Vaikka koreografiassa voi nähdä viisareiden liikkeen ja akrobatiassa pallot toimivat tarvittaessa kellon punnuksina, ilmaisu ei takerru ilmeisimpiin mielikuviin.

Hallitsevia teemoja ovat kehän kiertäminen sekä ihmisen usein turhiksi jäävät yritykset vaikuttaa kohtaloonsa. Vastoinkäymisistä vapaudutaan ihmeen omaisesti, mutta seuraava solmu ratkaistavaksi on heti vastassa.

Myös Tickin musiikissa kaikuu kehämäisyys. Skaala ulottuu hiljaisuudesta ja keveistä, posetiivimaisista melodioista voimallisen urkumaisiin äänimassoihin. Harmonikasta kohoaa sävelten rinnalle kohinaa ja raapimista. Monipuolinen äänimaisema ei missään vaiheessa vaikuta kikkailevalta.

Kantomaan instrumenttina on tavallisen harmonikan (ja tamburiinin) lisäksi bandoneon. Instrumentin vaihto rytmittää kertomusta, joka muuten ei rakenteeltaan jäsenny kovin täsmälliseksi. Toisaalta tietty sumeus tasapainottaa konemaisia aihelmia, kuten vapaa akrobatia täydentää käsilläseisonnan staattisuutta. Arvaamattomuus sopii kauniisti esityksen ylenpalttisuuteen ja orgaanisuuteen.

Ilmapiiri saa ajoittain painajaisen sävyjä; liikaan tuskailuun ei silti vaivuta. Ideaa koneen rytmille alistetusta ihmisestä kuvitetaan raikkaasti.

Hahmojen suhde toisiinsa vaihtelee. Välillä muusikko ja akrobaatti liikkuvat omilla teillään, välillä matkakumppaneina, välillä toinen toistaan alistaen.

Musiikin ja sirkustaiteen liitto ei ole uusi keksintö, mutta kuvataide on harvemmin niiden kanssa nähty kumppani. Maria Huhmarniemen tekemä huivi-installaatio on purettu ja koottu uudelleen Tick-esityksen lavastukseksi. Aluksi teoksen värikkyys tuntuu päällekäyvältä pienimuotoisessa esityksessä, mutta hiljalleen se muuttuu mielekkääksi Ylikorvan esinemanipulaatioiden seurana.

Esitys saa synkkyyteensä tervetulleita leikkisiä vivahteita huivien asettuessa nuorallakävelijän reitiksi. Ylikorva huiskuttaa terveiset näyttämötaikuudenkin suuntaan.

Materiaalien runsaus miellyttää myös Riikka Matalan puvustuksessa, joka yhtaikaa tummana ja värikkäänä kertaa kokonaisuuden tunnelmia.

Tick-teoksessa – kuten koko Vitus-festivaalissa – yllättävät yhdistelmät ja kitsastelemattomuus iskevät kiinnostavasti kipinää.

Tenka Issakainen

Agit-Cirk: Tick. Suunnittelu ja esiintyminen: Marjo Ylikorva ja Tatu Kantomaa. Ensi-ilta Vitus-festivaaleilla Rovaniemellä 10.11.2012.

Etusivun kuva Tatu Kantomaa.