Juha Mustanojan käsikirjoittama ja ohjaama joulukuvaelma Tontut vs. Vikingarna edustaa niin sanottua ”horsepunk”-tyylilajia, jonka Mustanoja määrittelee ”kohotetuksi industrialismiksi”.

Maalta kaupunkiin paenneet punahattuiset elintasopakolaiset rakentavat näyttämön oikealla puolella tuotantolaitoksia, joiden masiinat liikkuvat puhtaalla ja pienelläkin lihasvoimalla. Näyttämön vasemmalla puolella istuvat terapian tarpeessa olevat yksilösuorittajat murjottamassa. Yhteiskuntakelpoisuus edellyttää itsekuria. Ei pidä rosvota, raivota, eikä tappaa.

Yhteiskunnan rakennemuutoksen myötä tonttujen ja viikinkien välillä oleva elintila kaventuu. Kielitaidon mukaan jaotellussa katsomossakin ehditään pohtia sitä, pystyvätkö viikingit sopeutumaan kimittävien tonttujen yhteislauluun, ja onnistuuko tonttu Vipunen (ilmiömäinen Max Bremer) luomaan uuden tehoyksikön viikinkien asutuksen kupeille.

Kulttuurikonfliktien kärjistyessä ja uusien tuotantoprosessien tuomien ongelmien myötä kvartaalin tulos uhkaa jäädä heikoksi. Tuleeko joulu lainkaan?

Mustanojan hervoton tarina yhteiskunnan teollistumisesta saa sykkeensä satiirista, aivan kuten Charles Dickensin kapitalismikriittinen joulutarina aikoinaan. Tässäkin tarinassa on näennäisen onnellinen loppu, sillä liukuhihnan laulaessa tontut ja viikingit löytävät lopulta yhteisymmärryksen.

Yhteisymmärrys ei synny kulttuurisesta kanssakäymisestä tai toisen hyväksymisestä, vaan tontut ja viikingit ymmärtävät, että heidän intressinsä ovat nyt kietoutuneet yhteiseen kapitalistiseen masiinaan. Tai kuten he lopulta rinnakkain laulavat: ”Lahjasta saa joulumielen / Hymyyn vääntää leukapielen / Kulttuurit kun kohtaavat / jouluista tulee rikkaammat!”

Linnea Stara

Universumin teatterit: Tontut vs Vikingarna. Käsikirjoitus ja ohjaus Juha Mustanoja. Lavastus Anne Karttunen. Äänet ja musiikki Juuso Voltti. Valosuunnittelu Riikka Vuorenmaa. Rooleissa Anja Bargum, Max Bremer, Niklas Groundstroem, Sanna Hietala, Paul Holländer, Sam Huber, Niklas Häggblom, Miko Kivinen, Åsa Nybo, Paul Olin, Nora Raikamo ja Oskar Silén. Ensi-ilta Universumissa 1.11.2012.

Etusivun kuva Stefan Bremer.