Olen hävennyt kiltteyttäni, siksi roolien vahvuus on minulle turva. Kun näyttelin Viettelysten vaunussa Stellaa, tein harjoituksissa alistuvan sisaren roolista väkisin vahvempaa, niin, että koko tulkinta oli mennä päälaelleen.”

Tumman veden päällä. Kuva Antti Ahonen.

Elina Knihtilässä on näyttelijänä paljon voimaa. Katsojaa hämmästyttää, että sisäinen totuus on toinen.

Nuorena pelkäsin ohjaajan vihaa, keskeneräisyyttäni. Olen vieläkin miellyttämishaluinen, ja vältän konflikteja. Se on luonteessa, ja enkä pääse siitä koskaan eroon.”

Ikä ja itsevarmuus ovat tuoneet näyttelijä Elina Knihtilälle uskallusta tulla lähemmäksi omaa ominaislaatuaan. Herkkyys ei hänen mielestään silti ole vastakohta feminismille. Elina Knihtilä ihmettelee, miksi tarjolla on edelleen huonosti kirjoitettuja naisrooleja ja miksi häneltä 40-vuotispäivän räpsähdettyä kysyttiin, että pelottaako tuleva työttömyys leffa-alalla.

Fiksut naiset eivät halua sanoa f-sanaa ääneen leimautumisen pelossa. Olen iloinen, kun Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg tulee Ruotsista ja sanoo, että tietenkin olen telaketjufeministi, se on päivän sana!”

Elina Knihtilä näyttelee mielellään myös miestä. Heitto haaveroolista Urho Kekkosena ei ole vielä toteutunut, mutta hänet on nähty Q-teatterin Macbethina ja Sir Toby Belchinä, ja Ryhmäteatterin Kaaos esitteli Knihtilän kyvyt nahkatakkiäijänä.

Tänä keväänä Suomen suosituimmaksi näyttelijäksi valitulla Elina Knihtilällä on takana pitkä viihdeputki televisiossa.

Tein sitä aivan liikaa. Aloin jo kysellä, että mikäs näyttelijä minä olen, voinko katsoa peiliin.”

Syksyn ajan Elina Knihtilä on näytellyt Q-kotiteatterin Tulipunaisessa hevosessa. Antti Hietalan draama avaa herätysliikkeen, uskon ja psyyken häiriöiden monimutkaista verkkoa. Seuraava ensi-ilta on tänä syksynä aloittaneen, Q-teatterin uudistuneen ensemblen yhteisproduktio. Työryhmä luo eräänlaisena script editorina toimivalle Jani Volaselle materiaalia Häiriötekijään. Tiedossa ovat synkähköt iltamat, jossa rujoihin kaupunkiepisodeihin liitetään huonolaatuista videomateriaalia.

Lue Marketta Mattilan potretti Elina Knihtilästä Teatteri&Tanssista 8/12.

Etusivun kuva Pate Pesonius.