Compañía Kaari Martinille palkinto parhaasta soolokoreografiasta, parhaasta sävellyksestä ja parhaasta puvustuksesta

Compañía Kaari Martin keräsi jättipotin flamencon saralla maailman korkeatasoisimpana pidetystä Certamen de Coreografia de Flamenco y Danza Española -koreografiakilpailusta. Ryhmän Korppi ja kello -teos pokkasi ensimmäisen palkinnon kaikista soolokoreografialle mahdollisista palkintokategorioista: Kaari Martin palkittiin parhaasta koreografiasta, Roni Martin parhaasta sävellyksestä tanssiteokselle ja Erika Turunen parhaasta pukusuunnittelusta. Parhaan ryhmäkoreografian palkinnon sai Eduardo Martínez ja parhaan tanssijan palkinnon jakoivat tanssijat Cristian Pérez ja Cristina Aguilera. Kilpailu käytiin Madridin Teatro Mataderossa 6.-9.12.2012.

“Ulkomaisten ryhmien palkitseminen on Certamenin kilpailussa todella poikkeuksellista. Koemme palkintoryppään merkittävänä tunnustuksena  siitä, että olemme johdonmukaisesti kehittäneet omaa tyyliämme joka ammentaa vaikutteita laajasti koko taiteen kentästä. Meille on tärkeää, että palkinnot saatiin omaehtoisella teoksella, joka ei pyri millään tavalla olemaan espanjalainen vaan tuo lajiin vahvasti pohjoismaisen näkökulman ja yhdistelee eri taiteenlajeja vapaasti.”, Kaari ja Roni Martin sanovat.

“Se, että saimme tunnustusta kilpailussa, josta monet flamencon huiput ovat ponnistaneet, vetää sanattomaksi. Tuomaristo, jonka johdossa istui Espanjan kansallisbaletin johtaja Antonio Najarro ja jossa oli mukana muun muassa Sevillan biennaalin johtaja Rosalía Gómez, oli ollut päätöksissään täysin yksimielinen. Täytyy myöntää, että raati yllätti meidät rohkeudellaan. Kysymyksessä oli selvä kannanotto siitä, että flamencoon täytyy tuoda uusia näkemyksiä”, Kaari Martin pohtii.

“Hienoimmalta tuntuu se, että tulee palkituksi flamencosta Espanjassa, lajin alkulähteillä. Suomalaisena musiikintekijänä on suuri kunnia liittyä kilpailussa palkittujen säveltäjien jatkoksi”, Roni Martin jatkaa. “Se, että meidät palkittiin sekä koreografiasta että musiikista tuntuu hyvältä siksikin, että olemme kymmenen vuoden ajan tehneet töitä niin tiiviisti, ettei voi varsinaisesti erottaa, mihin toisen alue päättyy ja mistä toisen alkaa”.

20-vuotisen historian omaavassa kilpailussa on jaettu kitsaasti palkintoja ulkomaisille ryhmille. Compañía Kaari Martin osallistui kilpailuun nyt toista kertaa. Edellisellä kerralla, vuonna 2006, ryhmä pokkasi Kerro minulle sade -teoksen koreografiasta kolmannen palkinnon – ensimmäisen ulkomaiselle ryhmälle jaetun tunnustuksen kilpailun siihenastisessa historiassa.

Tavoitteena tehdä monipuolista nykytaidetta

Ryhmän kilpailuteos Korppi ja kello on kunnianosoitus 30-luvun flamencon avantgardisteille. Kaari Martinin koreografioima teos pohjautuu Roni Martinin musiikkiin ja lyriikoihin.

“Meille on tärkeää tehdä kokonaisvaltaisia teoksia, joissa tanssi, musiikki ja visuaalisuus nivoutuvat yhteen vahvasti. Koreografioissamme flamencoon yhdistyy runsaasti nykytanssivaikutteita, mistä syntyy aivan oma liikekielemme, ja Ronin teoksia varten säveltämä musiikki on nykymusiikkia vaikka kunnioittaakin flamencon muotokieltä. Flamenco on meille itseilmaisun väline, jonka avulla haluamme luoda tuoretta nykytaidetta.”, Kaari Martin luonnehtii.

Madridissa Korppi nähtiin espanjalaisen Mariana Colladon tulkintana. Collado on työskennellyt Compañía Kaari Martinin kanssa tiiviisti vuodesta 2009 lähtien, esiintyen muun muassa ryhmän lastenteoksessa Peppi Pitkätossu. Collado on vieraillut myös Compañía Kaari Martinin järjestämillä Flamingo-festivaaleilla teoksellaan Lady’s Circus.

Kuva teoksesta Korppi ja kello. Kuvaaja Kim Laine.

Compañía Kaari Martin on vuonna 2002 perustettu itsenäinen tanssiryhmä, jonka teokset ovat laajentaneet käsitystä flamencosta kansainvälisenä nykytaiteena. Nykyflamencon terävimpään kärkeen kuuluvan ryhmän ohjelmistossa flamencon tekniikka yhdistyy nykytanssin vapauteen. Ryhmä on saanut tunnustusta myös ulkomailla: Kerro minulle sade palkittiin Madridin koreografiakilpailussa 2006 ensimmäisenä ulkomaalaisena teoksena kilpailun viisitoistavuotisen historian aikana. Nyt ryhmän teos Korppi ja Kello keräsi kilpailusta kolmoisvoiton, saaden pääpalkinnon sekä parhaasta soolokoreografiasta, parhaasta musiikista että parhaasta puvustuksesta.