Amnestyn Suomen osaston Kynttiläpalkinnon saa tänä vuonna Kansallisteatterin Vastaanotto-projekti. Palkinto luovutetaan vuosittain kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä 10.12.

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön Vastaanotto-projekti palkitaan Amnesty Internationalin Suomen osaston Kynttiläpalkinnolla arvokkaasta työstä pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden näkyväksi tekemisessä. Amnesty kiittää työryhmää erityisesti turvapaikanhakijoiden kohtaamisesta taiteen keinoin sekä syvällisestä paneutumisesta aihepiiriin työn valmisteluvaiheessa.

”Tekijät onnistuivat taiteen keinoin keskustelemaan usein hyvin vaikeassa asemassa olevien ihmisten kanssa. Tällainen kohtaaminen on tärkeää ja rohkeaa ja vaatii onnistuakseen ihmisten perustavanlaatuista kunnioittamista ja aiheeseen perehtymistä”, sanoo Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Päivi Mattila.

Vastaanotto-projekti alkoi keväällä 2011 kenttätyöllä turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanottokeskuksissa. Näistä kohtaamisista syntyi Paperiankkuri-teos, jota esitettiin Kansallisteatterissa samana syksynä. Projektin toinen osa, Paperisilta-esitys, kiersi puolestaan tämän vuoden heinäkuun loppuun mennessä kaikissa Suomen 22 vastaanottokeskuksessa.

Amnestyn Kynttiläpalkinnon saa koko noin 30 hengen työryhmä, joka koostuu sekä ammattitaiteilijoista että alan opiskelijoista. Kansallisteatterin esityksessä oli mukana myös turvapaikan saaneita ihmisiä.

Kynttiläpalkinto luovutetaan vuosittain kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä ihmisoikeuksia puolustaneelle suomalaiselle henkilölle tai yhteisölle. Viime vuonna palkinnon sai kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin.

Kynttiläpalkinnon luovutus ihmisoikeuksien päivän pop up -kahvilassa 10.12.

Kynttiläpalkinto luovutettiin Amnestyn ihmisoikeuksien päivän pop up -kahvilassa Café Baanassa, Helsingissä.

Palkinnon luovutuksen jälkeen kuultiin vangitun kiinalaisen ihmisoikeuspuolustajan Chen Zhenpingin tytärten Jin Zhaoyun ja Jin Zhaohuanin ajatuksia Kiinan ihmisoikeustilanteesta. Tervehdyksensä tapahtumaan toivat myös kirjailijoiden sananvapausjärjestön PEN:in kirjailijat Jarkko Tontti, Lauri Otonkoski ja Kristiina Lähde.