Turku on kasvanut taiteellisia raja-aitoja ylittävän nukketeatterin dynamoksi. Siellä syntyy uutta luovia teoksia, jollaisia muualla Suomessa ei tehdä. Ensi-iltoihin on valmistumassa Lorcaa ja Shakespearea.

Kuvassa Timo Väntsi ja Tom Linkinen. Kuva Ilpo Vainionpää.

Turkulaisen Tehdas Teatterin johtajana heinäkuussa aloittanut Timo Väntsi on tyytyväinen. Vuonna 2000 perustetun vapaan kentän ammattiteatterin taloustilanne on vakaa ja katsojaluvut nousussa.

On tärkeää, että voimme toteuttaa myös pienen yleisön teoksia. Vaikka totta kai on ihana tunne, kun aula on täynnä esitykseen jonottavia ihmisiä”, Väntsi sanoo.

Tehtaan ohjelmisto on jo sisältänyt erilaisia valtavirrasta poikkeavia teatterimuotoja, ja Väntsi aikoo nyt tehdä niistä teatterin kivijalan. Painopisteinä ovat nykyteatteri, performanssi ja esitystaide. Niin ikään draamateatteria ja lastenteatteria tehdään edelleen, kuten myös klovneriaa ja mimiikkaa.

Mutta ydin ja kärki ovat nukketeatterissa: Tehdas Teatteri profiloituu Turun uuden nukketeatterin taloksi.

Alalla on nyt niin paljon aktiivisuutta, että siihen kannattaa tarttua. Yleisö meillä on valmiina, turkulaiset osaavat jo tulla katsomaan aikuisten nukketeatteria.”

Turusta on 2000-luvulla tullut Suomen uuden nukketeatterin pääkaupunki ja samalla ainoa kaupunki, jossa aikuisten nukketeatterilla on vakiintunut tekijä- ja katsojakuntansa. Siihen on vaikuttanut Turun ammattikorkeakoulun nukketeatterilinja, ainoa ammattiin valmistava nukketeatterikoulutus Pohjoismaissa.

Alalle tulee jatkuvasti uusia ihmisiä, se on tärkeää. Keskeiset toimijat ovat jääneet tänne freelancereiksi, ryhmiä ja esityksiä on paljon.”

Lue lisää Silja Ylitalon artikkelista Teatteri&Tanssi-lehdestä 7/2012.

Etusivun kuvassa Timo Väntsi ja Tom Linkinen. Kuva Ilpo Vainionpää.