Georg Büchnerin Woyzeck on komea teksti, josta Teemu Mäen Viirus-teatterille kirjoittamassa ja ohjaamassa Woyzeckmateriaalissa on kaksi repliikkiä. Büchnerin tekstin sijaan Mäki jatkaa rakenteellisen väkivallan tarkasteluaan toistamalla Woyzeckista tuttua päähän potkijan ja kasvonsa menettävän, riistäjän ja riistetyn kuviota erilaisin variaatioin.

Kuva Jonatan Sundström.

Lisäksi valtakuvio rinnastetaan Carmenin asetelmaan: mies kostaa nöyryytetyksi tulemisensa tappamalla rakastettunsa. Rinnastuksesta syntyy musiikillisesti, visuaalisesti ja kinesteettisesti vaikuttavia kohtauksia, joissa väkivalta saa rinnalleen kehonliikkeiden pehmeitä, koomisia, nautinnollisia ja myötääviä sävyjä.

Arja Tiilin koreografiat tuovat ruumiin haurauden esille muutoin kosketuksessaan kovassa ja ankarassa esityksessä.

Teos ei armahda yleisöäkään eikä himmaile pitkien tekstipötköjen volyymissa. Se tykittää pahoinvointia aiheuttavaa teuraskuvaa ja naurattaa makaaberisti Perikato-elokuvan alatyylisellä Hitlerillä. Esitys vyöryttää etualalle vittumaisen, globaalit mittasuhteet saavan materiaalinsa kieltäytyen taiteellisista pirueteista. Jos asioilla on katseilta suojattu ja salattu sisäpuolensa, se toden totta revitään esille ja käännetään näkyväksi.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että esitys olisi yksiulotteinen tai helposti nieltävissä. Yleisön pinnaa ja huumorintajua koetellaan pitkästymiseen asti. Ehkäpä se on ihan oikein?

Toisella puoliajalla korostuvat esityksen ääri-itsetietoinen luonne ja tuhoava refleksiivisyys jo esitettyjä eleitä ja väitteitä kohtaan. Taide ja teatteri porvarillisena, turvallisena, mukavana ja semikriittisenä käytäntönä kyseenalaistetaan. Mutta esitys todistaa, että aisteja ja ajattelua hämmentävänä ja kiihottavana mediumina teatteri voi yhä toimia.

Marja Silde

Viirus: Woyzeckmaterial. Käsikirjoitus Teemu Mäki. Ohjaus Teemu Mäki ja Arja Tiili. Koreografia Arja Tiili. Lavastus ja puvut Lars Idman. Musiikkijärjestelyt Iiro Ollila. Musiikkivalinnat Teemu Mäki ja Arja Tiili. Valot Ada Halonen. Näyttämöllä Maria Ahlroth, Pelle Heikkilä, Viktor Idman, Eleni Pierides ja Jenni Urpilainen. Kantaesitys Viiruksessa yhteistuotantona Arja Tiili & Co /Intomieliset ry:n kanssa 12.10.2012.

Etusivun kuva Jonatan Sundström.