Satu Tuomiston uusi tanssiteos Vimmaa pyrkii kohti ääritiloja, tunteita ja sykettä. Hurmos, ekstaasi ja nautinto ovat tavoitteena kipurajoille asti. Tämä voi olla elämän kuva: jatkuva bakkanaali kuolema kantapäillä.

Kuva Vesa Ranta.

Tuomisto panee tanssijat hyppimään ja rynkyttämään tunnin ajan kuin eloonjäämisen vietin ajamina. Käytössä on paljon ritualistista liiketoistoa, joka jatkuu hypnoottisen kauan.

Tanssijat Elena Ruuskanen, Sofia Pintzou, Fornier Ortiz ja Teemu Korjuslommi ovat teoksessa läsnä herkkinä, eroottisina ja reaktiivisina kehoina, ilman rooleja tai kalvoja. He ovat virittyneet toisiaan kohti. Tanssijoiden hengitys, huohotus ja huokaukset saavat tulla pidäkkeettä ilmoille.

Kaikki alkaa hengityksestä. Alussa on nauru ja lopussa itku. Nauramista jatkuu viisi minuuttia. Välillä nauru kuolee, mutta se synnytetään uudestaan rytmikkäästi hengittämällä. Hengittämisestä on esityksessä tehty merkityksellistä – niin kuin se taatusti onkin. Katsoja halutaan saada siitä tietoiseksi ja samalla huomaamaan omansa.

Kuinka paljon katsoja näkee lavalla riivattua lihaa ja kuinka paljon aistillista läsnäoloa – kumpaakin on tarjolla – se riippuu siitä, mille alkaa herkistyä.

Esityksen sykkeen tekee lyömäsoittaja Lauri Tuohimaa. Tempo on kiihkeä. Syke siirtyy paitsi tanssijoiden jalkoihin myös Mika Ryynäsen valoihin. Muuta musiikkia ei ole kuin peltitynnyrin pauke, muovisaavin kumina ja puutynnyrin kolke.

Tuomisto on löytänyt teokseensa neljä vimmaista tanssijaa, joiden poikkeavat tanssitaustat maustavat ilmaisua. Silti tiimi hengittää hyvin yhteen.

Akrobaattinen Elena Ruuskanen hehkuu Vimmassa. Ruuskanen on voimakas lavapersoona ja hurmaa taidoillaan. Näyttävä Teemu Korjuslommi on esityksen kisaileva Pan-hahmo. Kreikkalaisen Sofia Pintzoun ja kolumbilaissyntyisen Fornier Ortizin liikelaajuudet ja kemiat toimivat erityisen hyvin yhteen.

Vimmaa on viettelevä ja kiihottava esitys. Se ei ole hävytön eikä rivo, vaikka osa parien liikkeistä muistuttaa aktia. Tämä suoruus yllättää, mutta samalla se mitä luonnollisinta ja kaunista. Eihän tiettyä orgaanista ja orgastista liikemateriaalia voi jättää seksileffojen yksinoikeudeksi. Tätä vipinää kaipaa myös taiteen flirttibisneksessä.

Eeva Kauppinen

JoJo – Oulun tanssin keskus: Vimmaa. Koreografia Satu Tuomisto. Tanssijat Elena Ruuskanen, Sofia Pintzou, Fornier Ortiz ja Teemu Korjuslommi. Musiikki Lauri Tuohimaa. Valot Mika Ryynänen. Tuotanto JoJo – Oulun Tanssin Keskus, Oulun kaupunginteatteri, Satu Tuomisto+Comp. Kantaesitys Oulun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 20.9.2012.

Etusivun kuva Vesa Ranta.