Miehisyys on perikadossa. Näin voisi päätellä, mikäli ottaa vakavasti saksalaisen ja hollantilaisen vierailuesityksen Tampereen Teatterikesässä. Schaubühne Berlinin ja Toneelgroep Amsterdamin esitykset olivat yksituumaisia siitä, että nykymiehet ovat turhautuneita, infantiileja, pinnallisia ja paatuneita – mutta alati levottomia ja lähtökuopissa päästäkseen pakoon latteaa elämäänsä. He sekä elättelevät että pelkäävät omia homoeroottisia fantasioitaan. Ja mikä pahinta: näköpiirissä ei ole parannusta.

Sekä berliiniläisten että amsterdamilaisten esitykset ovat festivaalin yhteistuotantoja Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen ja Prospero-hankkeen kanssa. Molemmat on tehty tunnettujen elokuvien päälle.

Schaubühnen ohjaaja Jan-Chistoph Gockel tulkitsee Patrcia Highsmithin romaanista sovitetun The Talented Mr. Ripleyn, joka tunnetaan Antony Minghellan samannimisenä elokuvana. Siinä pääkaksikkoa näyttelevät huikealla psykologisella tarkkuudella Matt Damon huijari-Ripleyna ja Jude Law yläluokkaisena wannabe-taiteilijana, jota edellinen tulee houkuttelemaan takaisin upporikkaan amerikkalaisen isänsä valtapiiriin. Lopputulemana on julman leikkisiä ihmissuhdepelejä – ja murha. Gockel on häivyttänyt trilleriaspektit ja korostanut päähenkilöiden kissa–hiiri-leikkiä havitelluilla ja varastetuilla identiteeteillä. Syvälle ei päästä. Teoksen 50-luvun epookkiin viittaava visuaalisuus ja hengettömän oloinen näyttelijäntyö eivät osu minnekään. Myös juonen raju oikominen jättää teoksen sekavaksi haarukoinniksi. Kun esityksen alussa ja lopussa vielä rinnastetaan Ripleyn (David Ruland) huijarinrooli wannabe-näyttelijyyteen, selväksi tulee, että miehen elämä on täynnä tyhjää – mutta ei muuta.

Toneelgroepin Ivo van Hoven on tarttunut John Cassavetesin klassikkofilmiin Husbands (vuodelta 1970). Hollantilaisten kaksituntinen ei anna pienintäkään armoa kuvatessaan keskenään aikaa tappavien, keskiluokkaisten kundien päämäärätöntä anti-odysseiaa. Näiden aviomiesten elämässä kaikki on samanarvoista – tai oikeastaan arvonsa menettänyttä – hautajaisista panemiseen. Kaikkea kaljanjuonnista koripalloiluun tehdään pakonomaisesti mutta innottomasti. Väsymyskankkunen koko elämästä on ikuinen seuralainen. Ajatus lähtemisestä ja paosta saa miehiin hetkellistä virettä, mutta pian uudetkin houkutukset lässähtävät samaksi vanhaksi latteudeksi. Loistava miesnelikko ruumiillistaa miehen elämän merkitysinflaation sietämättömäksi coctailiksi. Esitys tihkuu testosteronia – joka kammottavalla tavalla valuu lattianrakoihin. Olennaista on, että teosten ohjauksesta vastaavat miehet. Naisten tekeminä ne luettaisiin miesten katkeraksi syyllistämiseksi.

Annukka Ruuskanen

Toneelgroep Amsterdam: Husbands
Käsikirjoitus John Cassavetes
Ohjaus Ivo van Hove.
Dramaturgia Thibaud Delpeut
Näyttelijät Alwin Pulinckx, Barry Atsma, Halina Reijn, Hans Kesling, Roeland Fernhovt

Schaubühne Berlin: The Talented Mr. Ripley
Alkuperäinen romaani Patricia Highsmith
Ohjaus Jan-Christoph Gockel
Dramaturgia Nils Haarman
Näyttelijät David Ruland, Sebastian Schwartz, Luise Wolfram
Esitykset Tampereen Teatterikesässä 9. ja 11.8.2012

Etusivun kuva: The Talented Mr. Ripleyn teatteriversio. Kuva Gianmarco Bresadola.