Mikkelissä kahdeksattatoista kertaa pidettäville Savcor Ballet –festivaaleille saapuu 12. – 14.7. venäjällä supersuosittu, kansainvälisesti ristiriitaisen vastaanoton saanut Boris Eifmanin balettiryhmä. Mikkelissä ryhmä esittää kaksi tunnettua teostaan, Punaisen Gisellne sekä Minä Don Quijotne. Giselle on nähty Suomen Kansallisoopperassa 2010. Eifman on tunnettu psykologisoivista ja ekspressiivisistä teoksista.

Mikkeliin saapuu myös legendaarinen Vaganovan balettiakatemia, joka ensimäistä kertaa yli 200-vuotisen historiansa aikana avaa ovia oman koulunsa ulkopuolelle. Balettiakatemia aloittaa yhteistyön Savcor Ballet´n kanssa järjestämällä ensimmäisen baletin Master Class-kurssin Mikkelissä. Lisäksi koulu tuo Mikkelin Mikaeliin 8. 7. Kevätkonserttinsa, joka esitetään vuosittain Pietarin Mariinski-teatterissa. Tanssijat ovat 9-vuotisen koulutuksensa päättäviä oppilaita.

Vaganova Akatemia, Venäjän balettikoulutuksen helmi, on Venäjän Keisarinna Anna I:n vuonna 1738 perustama laitos. Keisarillinen balettikoulu nautti hallitsijaperheiden suosiosta ja lahjoituksista sekä saavutti keskeisen aseman venäläisessä baletissa. Tähtioppilaiden lista on vaikuttava: Anna Pavlova, Vaslav Nijinski, Mihail Fokin, Olga Spessivtseva, Leonid Lavrovski, George Balachine, Rudolf Nurejev, Natalia Makarova, Mihail Barishnikov, Boris Eifman, Altanai Asylmuratova, Farukh Ruzimatov, Diana Vishneva, Svetlana Zakharova Koulun seinien sisällä on syntynyt baletin historiaa.

Vallankumouksen jälkeen koko balettitaiteen säilymiseen vaikutti merkittävästi ballerina Agrippina Vaganova, joka balettikoulun pitkäaikaisena johtajana onnistui säilyttämään baletin merkittävän aseman myös Neuvostoliiton aikana. Koulu nimitettiin Vaganova Akatemiaksi vuona 1957.

Vaganova Akatemiassa on noin 340 oppilasta. Joka vuosi koulu valitsee tuhansien hakijoiden joukosta 70 kymmenvuotiasta lasta ensimmäiselle luokalle. Koulutus kestää yhdeksän vuotta.

Minna Tawast