Skenografi Elina Lifländer matkustaa Suomenlinnaan, purkaa kellarigallerian esitysinstallaatiota, yrittää pukea sanattomuutta sanoiksi ja pohtii ryhmässä työskentelyn olemusta.

Olen valmistunut skenografiksi ja toimin vapaalla esitys- ja kuvataiteen kentällä sekä vierailevana opettajana elokuva- ja lavastustaiteen laitoksella Aalto yliopistossa. Juuri nyt valmistelen väitöstyötäni tilannesidonnaisuudesta uudessa taidekorkeakouluja yhdistävässä tohtoriohjelma TahTossa.

Ensimmäinen tutkimuksellinen teokseni Between two skies on juuri purettu galleria Laterna Magicasta. Esitysinstallaation työryhmään kuuluivat myös valosuunnittelija Nanni Vapaavuori ja tanssija Leila Kourkia.

Kaipaan jotain pysyvää, asioiden ja tilanteiden toistumista, kertautumista. Taiteellinen tutkimus on umpihangessa kahlaamista, tallaamattomien polkujen avaamista. Toisaalta kaikki on jo tehty ja moneen kertaan nähty. Ehkä mielenkiinto piilee asioiden uudenlaisessa järjestäytymisessä ja yhdistelemisessä, suhteessa tiettyyn tilanteeseen ja käsilläolevaan hetkeen. Silti uteliaisuus ja samanlainen palo kuin taiteen tekemisessä ajaa eteenpäin.”
Lue Elina Lifländerin ajatuksia taiteesta ja tutkimuksesta Teatteri&Tanssi-lehdestä 2/2012.