Jäsenistönsä yhteisenä vierailuteatterina toiminut Q-teatteri muuttaa kokonaan toiminta-ajatustaan. 50-henkisen freelance-joukon yhteisenä tuotantoalustana toiminut teatteri alkaa tänä vuonna toimia kiinteänä ensemblena. Kuukausipalkkaisiksi näyttelijöksi ollaan ainakin seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi kiinnittämässä Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Pirjo Lonka, Elena Leeve ja Eero Ritala sekä Jani Volanen, joka jatkossa myös ohjaa Q:n esityksiä teatterinjohtaja Antti Hietalan ohella.

Q-teatterin perustivat vuonna 1990 Antti ja Leo Raivio sekä Heikki Kujanpää. Tällä hetkellä teatterin taiteellisen johtajan Antti Hietalan lisäksi toimistossa työskentelee neljä ja tekniikassa kolme työntekijää.

Helsingin Töölössä sijaitsevalla teatterilla on kaksi näyttämöä, 200-paikkainen iso näyttämö ja pienempi 40–60-paikkainen Puoli-Q. Teatterin toimintaa rahoittaa sekä opetus- ja kulttuuriministeriö että Helsingin kaupunki. Valtionosuusjärjestelmän piiriin kuuluvalla teatterilla on 25 henkilötyövuotta. Julkisia avustuksia se sai viime vuonna reilut 900 000 euroa.
Yli 20 vuotta näyttelijöitä, ohjaajia, valosuunnittelijoita, pukusuunnittelijoita ja lavastajia yhdistäneen teatterin toimintaperiaatteen muutos merkitsee sitä, että suurin osa teatterin laajasta jäsenkunnasta ei enää työskentele uudessa Q-teatterissa. Tilanne on luonnollisesti herättänyt ristiriitoja.

Tällä hetkellä teatterin ohjelmistossa olevan Harvalan tekijöihin kuuluvat Annu Valonen ja Anna-Leena Sipilä ovat pitkäaikaisia q-teatterilaisia, jotka sanovat ulosjääneiden taiteilijoiden olevan hämmentyneitä ja surullisia, koska kokevat tulleensa heitetyiksi syrjään.

Kuva Patrik Pesonius.

Samasta ilmiöstä tässä on kyse kuin muuallakin yhteiskunnassa, raha ja valta halutaan keskittää vain harvoille, ja ylimääräiset saneerata ulos”, arvioi Sipilä.

Päätös muutoksesta on hyväksytty teatterin hallituksessa. Asiaa on valmisteltu jo pitkään, ja yhdistyksen jäsenkokouksen vuoden takaisessa äänestyksessä se sai enemmistökannatuksen.

Q-teatterin johtaja Antti Hietala ja hallituksen puheenjohtaja Jukka Hytti eivät halua toistaiseksi virallisesti tiedottaa muutoksista. Uuden ensemblen ensimmäinen teos on ohjelmistossa syksyllä. Tulossa on Antti Hietalan kirjoittama ja ohjaama Tulipunainen hevonen.

Uuden mallin mukaan vakituinen ensemble työskentelee Q-teatterin päänäyttämöllä ja puoli-Q on jatkossakin vierailukäytössä.

Tähän saakka teatterin ohjelmistossa on ollut vuosittain kahdesta kolmeen omaa ensi-iltaa. Lisäksi useina vuosina Q:lla on ollut kesäesitys Suomenlinnan kesäteatterissa. Kaikki tuotannot on tehty projektikohtaisesti, ja näihin on palkattu oma henkilöstöns. Etusijalla ovat olleet teatterin freelancer-jäsenet.

Kotimaisten kantaesitysten ohella Q-teatteri on tuottanut lukuisia klassikoita, kuunnelmasarjoja ja elokuvaesityksiä. Q-teatteri on keskeisesti järjestämässä myös kansainvälistä Baltic Circle teatterifestivaalia.

Annukka Ruuskanen
Antti Raivion kirjoittama ja ohjaama Suden hetki (1990) oli Q-teatterin ensimmäisiä tuotantoja.

Kuva Patrik Pesonius.