Paluu Leea Klemolan luoman Jessika Timmerbackan elämään on hykerryttävä, provokatiivinen ja liikuttavakin. Klemolan uutuusnäytelmä Jessikan pentu on kompakti teatraalinen metsäretki, jossa nimihenkilö haluaa eksyä luontoon ja löytää eläimen itsessään.

Jessika on nyt Ilves-nimisen pojan äiti ja keski-iässä. Näytelmä pyrkii olemaan rekonstruktio lapsenkasvatuksesta, mutta animaalinen puoli Jessikassa saakin vallan. Tätä varten hän vuokraa Kuopion kaupunginteatterin studionäyttämön. Teatteria teatterissa, hyvä vitsi!

Klemola kyseenalaistaa hallinnan ja itsestäänselvyydet ja ihmisen viisauden. Asiat ja ihmiset eivät ole sitä, miltä vaikuttavat. Havaittavissa on voimakas ambivalenssi (villin) luonnon ja (hallitun) teknologisen maailman välillä. Jungilaisen tiedostamattoman arkkityyppien, animan ja animuksen, rinnalla päätään nostaa animaalisuus.

Kuva Sami Tirkkonen

Jessika on perusnelikymppinen: perheessä kipuileva ja itseltään hukassa. Annukka Blomberg Jessikana on mutkattomassa kontaktissa kehoonsa, mikä on tärkeää tematiikan kannalta. Jos kroppa osaa panikoitua, se todistaa, että ihmisessä on vielä vähän eläintä, aitoutta ja toivoa. Klemola ei ole linkolalainen.

Sisäkkäiset kehot ja mutaatiot ovat tuttuja Kokkola-trilogiasta. Nyt paljastuu juoni: Jessikalle puhkeaa häntä.

Jessikan äiti (Seija Pitkänen) yrittää solahtaa lapsenlapsensa nahkoihin pelaamalla matopeliä ja pukeutumalla mustanaamion trikooasuun. Huulipunattu Pitkänen on hirveän hyvä vahinkokännissä.

Jessikan mies (Pekka Kekäläinen) edustaa nykyihmistä, joka yrittää pysyä tietoteknisesti kartalla eikä siksi suostu eksymään edes Jessikan fantasiaseikkailulla. Homo teknologicus pelittää niin kauan kuin on kenttää.

Terapiakoira Jekku Mäenpää (Ilkka Pentti) saa yleisön läähättämään. Niin miesmäinen alaston koira hän on.

Ohjaaja Klemola on kadonneen aarteen metsästäjä. Hän tykkää temmeltää eläinten kanssa ja nauttii seikkailuista arktisille seuduille, ihmisen alkulähteille ja ihastuu anatomisiin outouksiin. Mitä Klemola propagoi? Ainakin yksilön tarvetta huomata asemansa eri valtajärjestelmissä.

Klemolan näytelmästä tarttuu karvoja. Sitä ei kannata ohittaa liian kevyesti.

Eeva Kauppinen

Kuopion kaupunginteatteri. Jessikan pentu. Käsikirjoitus ja ohjaus Leea Klemola. Dramaturgi Rosa-Maria Perä. Lavastus Erkki Saarainen. Puvut Jaana Kurttila. Valot Lassi Kröger. Ääni Mika-Sakari Koponen. Rooleissa Annukka Blomberg, Pekka Kekäläinen, Seija Pitkänen, Ilkka Pentti, Mika-Sakari Koponen, Lassi Kröger. Kantaesitys Studiossa 28.1.2012.