”Pietarin teatterimaailmassa ei ole viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtunut juuri mitään. Mutta nyt tapahtuu”, lupaa ON.Teatr-projektin johtaja, teatterintutkija Milena Avimskaja.

ON.Teatr on nuorten ohjaajien ja näytelmäkirjailijoiden yhteinen projekti, jonka tarkoitus on ravistella Pietarin jähmettynyttä teatterikulttuuria ja kääntää katseet uusiin tekijöihin.

”Pietarin teattereissa pyörii lähinnä puskafarsseja ja musikaaleja. Teatterien johtajat eivät ota taloudellisia tai taiteellisia riskejä. Uusille ryhmille ei ole kunnon tiloja, eikä valtiolta tipu apurahoja tai avustuksia. Nuorten teatterialan ammattilaisten on melkein mahdoton työllistyä Pietarissa. Perustimme ON.Teatr-projektin, jotta nuoret saisivat mahdollisuuden työskennellä tosissaan, kehittää ammattitaitoaan ja esitellä osaamistaan”, Milena Avimskaja kertoo.

”Muuten kaikki Pietarin nuoret ammattilaiset katoavat jonnekin Siperiaan.”

Kirjaimellisesti. Siperian teatterit tarjoavat tällä hetkellä nuorille teatterintekijöille paremmat työskentelymahdollisuudet ja vapaammat kädet. Jekaterinburgista on pikkuhiljaa kehittymässä Venäjän kiinnostavin uuden teatterin keskus. Tänä keväänä järjestetty Novo-Sibirsky Transit -teatterifestivaali osoitti kriitikko Marina Dmitrevskajan mukaan, että Siperiassa on käynnissä ohjaajasukupolven vaihdos ja sen myötä teatterin muotojen murros.

”Toivon, että ON.Teatr toisi samankaltaista kuhinaa myös Pietariin”, Avimskaja sanoo.

ON.Teatr-projektin johtaja Milena Avimskaja, Lensoveta-teatterin pääohjaaja Garlod Strelkov ja näyttelijä Aleksander Nokikov etsivät nuoria lahjakkaita teatterintekijöitä.
Kuva Stanislavski Jarusha

Lue Elli Salon artikkeli Teatteri-lehdestä 6/2010.