Tällä hetkellä vakituisesti pyöriviä stand up -klubeja on Suomessa noin kuusikymmentä, ainakin 26:ssa kaupungissa. Suurin osa klubeista järjestetään ravintoloissa ja baareissa, mutta osa myös teattereissa.

Stand up -komiikkaa verrataan usein teatteriin. Tämä on ymmärrettävää, koostuvathan molemmat samoista peruselementeistä – esiintyjästä, lavasta ja yleisöstä. On kuitenkin väärin ajatella stand up -komiikkaa yhtenä teatterin lajina.

Molemmat ovat esittävää taidetta, mutta stand upin ydin on jotain muuta. Suurin ero lienee siinä, että koomikko esiintyy ilman roolia ja omalla nimellään. Näin voi toki olla myös joissain performansseissa tai monologeissa, mutta oli edellä mainittujen esitysten tarkoitus mikä tahansa, stand upin tavoitteena on vain ja ainoastaan viihdyttää. Ihmiset tulevat klubeille nauramaan ja naurun on oltava aina tavoite numero yksi.

Mutta miten tämä onnistuu.

Lue stand up -koomikko Toni Jyvälän artikkeli Teatteri-lehdestä 2/2010

Stand up -koomikko Toni Jyvälä esiintyy omissa vaatteissaan, mutta silti rooliasussa.