Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry valitsi uudeksi puheenjohtajakseen lavastaja, pukusuunnittelija ja taiteiden tohtori Reija Hirvikosken.
TeMen seitsemän jäsenliittoa edustaa teatterin, tanssin, elokuvan, tv-tuotannon ja sirkuksen aloja; Suomen Elokuva- ja Videotyöntekijäin Liiton, SETin puheenjohtaja on elokuvaohjaaja Maria Lappalainen, Suomen Lavastustaiteilijain Liiton puheenjohtaja on lavastaja Antti Mattila, Suomen Tanssitaiteilijoiden Liiton puheenjohtaja on tanssitaiteilija Sami Hiltunen, Suomen Teatteriohjaajien Liiton puheenjohtaja on teatteriohjaaja Atro Kahiluoto, Suomen Valo- ja Äänisuunnittelijoiden Liiton puheenjohtaja on valosuunnittelun lehtori Kimmo Karjunen, Teatterialan Ammattilaiset TAM ry:n puheenjohtaja on näyttämömestari Risto Lehikoinen, Television Tuotantotyöntekijöiden puheenjohtaja on Yleisradion puuseppä Marko Sandborg.

Suomen Teatterinjohtajaliitto valitsi myös vuosikokouksessaan uuden hallituksen.

Puheenjohtajana jatkaa teatterijohtaja Lasse Lindeman ja jäseninä jatkavat hallintojohtaja Helena Ahonen Helsingistä, teatterijohtaja Patrik Drake Porista ja pääjohtaja Maria-Liisa Nevala Helsingistä. Uusina aloittivat teatterinjohtaja Ilkka Laasonen Kotkasta, teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi Savonlinnasta ja hallintojohtaja Jukka Jokinen Hämeenlinnasta.

Kansainvälisen lasten- ja nuortenteatterijärjestön Suomen osasto eli Assitej -keskus
valitsi hallitukseensa puheenjohtajaksi näyttelijä Irina Pulkan ja jäseniksi näyttelijä-teatteri-ilmaisun opettaja Outi Sädekallion, tuottaja Lotta Nevalainen-Tomazekin, tanssija-taiteellinen johtaja Päivi Rissasen Totem-teatterista, tuottaja Katariina Metsälammen, tanssija-koreografi Päivi Auran ja tuottaja Kaisa Karkkosen.

Suomen Teatterit ry:n hallitukseen valittiin Jussi Helminen Espoon Kaupunginteatterista ja Johan Storgård Svenska Teaternista. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin Pasi Laukka Oulun Kaupunginteatterista, Harri Natunen Rauman Kaupunginteatterista ja Taru Pätäri Turun Kaupunginteatterista. Vuosikokouksen yhteydessä pidetyssä hallituksen kokouksessa STEFI:n hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin edelleen Tuula Öhman. Puheenjohtajana jatkaa viime vuonna valittu johtaja Lasse Eskonen.

In Memoriam – Kirsti Otsamo

Näyttelijä Kirsti Angela Otsamo kuoli syntymäkaupungissaan Oulussa huhtikuun 7. päivänä. Hän oli syntynyt 16.8.1953.
Kirsti Otsamo aloitti uransa Oulun kaupunginteatterissa jo 19-vuotiaana esiintyessään upouuden teatteritalon menestyksekkäässä vihkiäisnäytelmässä Kalevalassa Louhen toisena tyttärenä. Samalle teatterille uskollisena hän pysyi yli kaksi vuosikymmentä, vaikka uransa loistoaikana, 1980-luvulla, hänellä oli vientiä moneen suuntaan.
Kaupunginteatterissa Kirsti Otsamo työskenteli tarpeistonhoitaja-kuiskaajana, näyttelijäharjoittelijana ja näyttelijänä. Vuonna 1995 hän vetäytyi julkisuudesta.
Otsamon tärkeimpiä rooleja puhenäyttämöllä olivat Solveigin laulun Saara, Yksi lensi yli käenpesän hoitajatar Ratched sekä Brandin Agnes. Tshehovin Kolmessa sisaressa Kirsti Otsamo ehti näytellä kahdessa eri produktiossa: vuonna 1975 sisäkkönä ja kymmenen vuotta myöhemmin Natashana.
Koko kansalle Otsamo tuli tutuimmaksi Veijo Meren Jääkiekkoilijan kesän filmatisoinnin Ison vaaleen nimiroolista. Veikko Kerttulan ohjaama elokuva teki Otsamosta kertaheitolla 1983 tähden ja superjulkkiksen. Ison vaaleen jälkeen Otsamolla oli 80-luvulla vielä neljä muuta elokuvaroolia (Huhtikuu on kuukausista julmin, Apinan vuosi, Päivää, herra Kivi ja Ursula). Lisäksi hän toimi murreasiantuntijana Kotia päin -elokuvassa vuonna 1989.
Monikulttuurinen Kirsti Otsamo, joka äitinsä puolelta oli virolainen, esiintyi muun muassa historiallisessa suomalais-virolaisessa Runon Sillassa Oulussa 1986. 1980-luvun lopussa Otsamo avioitui Turkkiin, ja tästä avioliitosta hänelle jäi 18-vuotias poika.
Nuorella Kirsti Otsamolla oli ratkaiseva osuus oululaisen psykiatri Reima Kampmanin koehenkilönä tämän sivupersoonatutkimuksissa, joita etenkin maallikot pitivät todistuksena sielunvaelluksesta. Eräs Otsamon hypnoosissa tuottamista sivupersoonista, joka oli Tshingiz Aitmatovin kirjasta Valkoinen laiva, sai Kampmanin vakuuttumaan, että jopa tärkeä lukuelämys voi tuottaa sivupersoonan.

Kaisu Mikkola

Nuorisoteatteri Tampereelle

Tampereella aloittaa ensi syksynä toimintansa uusi nuorisoteatteri. 13–17 -vuotiaita jäsenikseen ottava harrastajateatteri sijoittuu Tampereen kaupungin kulttuuri- ja nuorisopalvelutiloihin Vuoltsun monitoimitaloon.
Nuorisoteatteri sai tuulta purjeisiinsa Cry Beibi -musikaalista, joka valmistui ensi-iltaansa huhtikuussa. Samannimiseen elokuvaan pohjautuvan esityksen ideoivat 14–15-vuotiaat tamperelaiset nuoret ja ohjauksesta vastasi Helena Rängman. Musikaalin rahoitti Suomen Kulttuurirahaston Myrsky-hanke.
Kesän jälkeen nuorisoteatteri hakee jatkuvaa ja pysyvää rahoittajaa toiminnalleen.

Jaana Simula Porin kulttuurijohtajaksi

Porin kaupunginvaltuusto on valinnut FM Jaana Simulan Porin kulttuurijohtajaksi. Simula, 49, toimii tällä hetkellä Teatterikorkeakoulun viestintäpäällikkönä.
Porin kulttuurihallintoa uudistettiin vuoden 2009 alussa, eikä kulttuurijohtajan virkaa ei ole kaupungissa tätä ennen ollut. Kulttuuritoimeen kuuluvat kulttuuriasiainkeskus, kirjastotoimi, museot, kaupunginorkesteri ja taidekoulu.
Simula aloittaa toimessa kuluvan kesän aikana.

Illume ja Tero Saarinen ovat reiluja

Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry:n jäsenistö valitsi vuosikokouksessaan reiluimmaksi työnantajaksi elokuvatuotantoyhtiö Illume Oy:n. Perusteluissa todettiin, että luotettava ja vakaa Illume takaa rauhan ja ammattitaitoisen ympäristön taiteelliselle työlle. Valintaa perusteltiin myös sillä, että Illumessa pidetään kiinni siitä, mitä luvataan, vaikka joudutaankin jakamaan myös niukkuutta ja käymään tiukkoja palkkaneuvotteluita.
Reiluin työnantaja valittiin nyt kolmannen kerran. Aikaisemmat olivat Vantaan Tanssiopisto 2006 sekä Jyväskylän kaupunginteatteri 2007.
TeMe antoi nyt kunniamaininnan myös Tero Saarinen Companylle, koska ammattiliiton mukaan ryhmässä arvot ovat kohdallaan ja sen toimintamalli on hieno esimerkki reilusta työantajasta tanssitaiteen kentällä. Companyn todettiin pitävän huolta työntekijän oikeuksista sekä tanssijoiden työolosuhteista.

Draamastudio Poriin

Kulttuuritalo Annankatu 6:ssa Porissa aloitti maaliskuussa toimintansa Draamastudio. Studio on vapaa foorumi erilaisille taiteentekijöille näyttelyitä, elokuvia, näytelmiä ja monitaiteellisia projekteja varten. Annankatu hoitaa tiedotuksen ja antaa projekteille tilat sekä osaamis- ja henkilöstötukea.
Avajaisnäytelmä, Taru Huokkolan Kippis ja muita kolauksia sai tilassa ensi-iltansa maaliskuun lopulla..

EU tukea 12 hankkeelle

EU:n kulttuuriohjelman vuoden 2009 hakukierroksella jaossa oli kaikkiaan 7,4 miljoonaa euroa ja avustusta myönnettiin 12 hankkeelle, jossa suomalaiset ovat mukana. Lapset ja nuoret huomioitiin erityisesti avustuksia jaettaessa.
Muun muassa Oulun kaupunginteatterin nelivuotinen teatterialan Platform 11+ -hanke oli yksi avustuksen saaneista. Platform 11+ -hankkeessa 11–15-vuotiaat maalaavat teatterituotannoissa muotokuvaa eurooppalaisuudesta yhdessä ammattilaisten kanssa.
EU-hanketuella on mahdollista rahoittaa erilaiset projektit vain osittain. Tuki voi olla enintään puolet kokonaiskustannuksista.

Draamapedagogit kohtaavat

Elokuun alussa draamaopettajille järjestetään Vaasassa Drama Boreale -tapahtuma. Nelipäiväiseen konferenssiin odotetaan noin 250 osallistujaa Pohjoismaista. Tapahtuma järjestetään joka kolmas vuosi, aiemmat ovat olleet Trondheimissa (2006), Tukholmassa (2003), Århusissa (2000), Jyväskylässä (1997) ja Göteborgissa (1994).
Tapahtuma on tarkoitettu erityisesti draamapedagogiikkaan perehtyneille teatterilaisille. Tervetulleita ovat myös esimerkiksi opettajat ja taiteilijat, joita kiinnostaa teatteri-ilmaisun ja draaman yhdistäminen vaikkapa kouluopetukseen, hoitotyöhön tai elinkeinoelämään.
Ohjelmaan kuuluu teatteriprojektien ja tutkimusten esittelyä ja työpajoja. Iltaisin voi katsella vapaiden teatteriryhmien esityksiä nukketeatterista tanssiin.

Birgitta Kärkkäinen