Kansallisteatteriin perustettiin viime keväänä Kantti, Nuorten Kansallisteatteri.
Kantin näyttämöllä nähdään sekä ammattilaisten että nuorten harrastajien ryhmät, omissa esityksissään, tekemässä teatteria ensisijaisesti nuorille. Esityksiä nähdään muun muassa Helsingin uudessa kulttuurikeskittymässä Vallilan Konepajalla, johon valmistuu Kansallisteatterille väistötila peruskorjauksen ajaksi.
”Tosiasiassa vain totuus antaa lohdun. Silloinkin kun totuus on ehdottoman kauhea.” 15-vuotias Saima Haapasalo esittää Antti Nylénin tekstiä (Hyvyys ja muita tekstejä näyttämölle, 2013) kuumana kesäkuun lauantaina Kansallisteatterin Omapohjan pimeässä salissa.
Saima on yksi niistä 21 onnellisesta, jotka toimintansa aloittavan nuorten näyttämön vetäjä, Satu Linnapuomi, valitsi ryhmäänsä. - -

Q-t eatterinNuorten Teatterin juuret ovat 2000-luvun alussa. Näyttelijät Taisto Oksanen ja Elina Knihtilä tekivät pienimuotoista yleisötyötä sekä vetivät Annantalon järjestämällä kulttuurikurssilla työpajan Naulakallion erityiskoulun nuorille. Vuonna 2002 teatteri-ilmaisun ohjaaja Jaana Taskinen tuli Q-teatterin Riivaajat-esitykseen ohjaajan assistentiksi.
”Knihtilän kanssa tuli puheeksi, että olin opiskeluaikana työskennellyt Vuorelan koulukodin nuorten kanssa ja minua kiinnosti kovasti, mitä taide voi antaa nuorelle, jonka identiteetti on vielä enemmän raastossa kuin mikä nuoruuteen joka tapauksessa kuuluu”, kertoo Taskinen. - -

RyhmisNuoret on toiminut vuodesta 2014. Sen perusti teatteriohjaaja Jonna Wikström. Viimeisin ja näillä näkymin myös viimeinen esitys oli keväällä 2019 ensi-illassa ollut energinen musikaali Fomo, joka sai innostuneen vastaanoton. Toimintansa aikana RyhmisNuoret on valmistanut neljä ensi-iltaa.
“Nyt kun olen yli 15 vuotta tehnyt nuorten kanssa töitä, tulee jo aikuisia kertomaan, mitä nuorten teatterit ovat heille merkinneet”, Wikström kertoo.
Ryhmäteatterin RyhmisNuorten erityispiirre on ollut maahanmuuttajien kotouttaminen yhteistyössä Stadin ammattiopiston, Diakoniaopiston ja Helsingin aikuislukion kanssa, jotka tarjoavat valmentavaa opetusta maahanmuuttajanuorille. - -

Lue koko Jaana Semerin, Minna Tawastin ja Nina Jääskeläisen kirjoittama artikkeli Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehdestä 5/2019.

Kuvassa RyhmisNuoret, kuva: Ryhmäteatteri